Regisztráció és bejelentkezés

A jobb felső sarokban található ikonnal lehet a regisztrációs, illetve a bejelentkezési oldalra jutni. Mindig jelentkezz be, ha szerkesztesz! A RefWiki csak így tudja nyomon követni, hogy melyik szócikk, illetve egy-egy kiegészítés kinek a munkája.

Új szócikk létrehozása

A jobb felső sarokban található keresőben először ellenőrizzük, létezik-e már az adott szócikk. Ha nem létezik, a találati oldalon a rendszer felkínálja a létrehozását, az adott kifejezés (piros színű) linkjére kattintva.

Szócikkek felépítése

Az egyes szócikkeket az elején – a szócikk teljes hosszától függően – egy-három mondatban foglaljuk össze. Ezt követi a szócikk alfejezetcímekre bontott kifejtése. A tartalomjegyzéket (mint a fenti példa is mutatja) automatikusan hozza létre a rendszer, ha legalább négy alfejezet szerepel az adott szócikkben.

Formázási lehetőségek

Kétféle lehetőség van arra, hogy a tartalmat megfelelő formába öntsük, azaz hogy az általunk írt szöveget megformázzuk, hogy rendezett, áttekinthető, jól nyomtatható stb. legyen. E lehetőségek:

  • A szerkesztőfelület gombjaival, sorrendben:

Wikieditor felkover.png félkövér: a kijelölt szöveget félkövérré teszi,
Wikieditor dolt.png dőlt: a kijelölt szöveget dőltté teszi,
Wikieditor link.png link: a kijelölt szövegből (belső/külső) linket hoz létre,
Wikieditor kep.png kép (fájl) beszúrása,
Wikieditor hivatkozas.png hivatkozás beszúrása

  • A wiki jelölőnyelv (markup) használata. A Wikipédián is ez a formázás alapvető módja. A wiki jelölőnyelv a hagyományos szövegszerkesztő programok koncepciójához illeszkedő, könnyen megtanulható és használható, és a HTML-t szinte teljesen megkerülhetővé tevő környezet:
 '''félkövér''': a három-három aposztrof által közrefogott szövegrész félkövér formázással jelenik meg
 ''dőlt'': a két-két aposztrof által közrefogott szövegrész dőlt formázással jelenik meg
 [[belső hivatkozás]]: a két-két szögletes zárójellel közrefogott szövegrész belső hivatkozásként működik, például az esperes szócikkre (a rendszer a már létező szócikkeket kék, a még nem létezőket piros színnel jelöli)
 [[belső hivatkozás|ragozott forma]]: a két-két szögletes zárójellel közrefogott szövegrészben a | előtt álló szócikkre hivatkozik, viszont a | után álló változat jelenik meg a szövegben, például esperesre 
 == alfejezetcím ==: a két-két egyenlőségjel által közrefogott szövegrészből alfejezetcím lesz

Képek feltöltése

Csak bejelentkezett felhasználók számára van rá lehetőség. A felső menüsorban az eszközök/feltöltés opciót kell választani. Ezen az oldalon: Forrásfájl neve: a feltöltendő fájlt kell kiválasztani Célfájlnév: ha más nevet szeretnénk adni neki, módosítsuk az automatikusan felkínált változatot Összefoglaló: a képhez tartozó szöveges kísérőinformációk (címe, mi szerepel rajta, mi a forrása stb.) Majd a Fájl feltöltése gomb.

Lábjegyzetek és források

Forrásokat <ref>forrás</ref> formában lehet megadni, ezek lábjegyzetként fognak megjelenni.

Például:
Tolnai Lajos 1860-tól 1868-ig a [[Pesti Református Főgimnázium]] tanára, a frissen indult gimnázium egyik első tantestületi tagja.<ref>Dávid Gyula: Tolnai Lajos Marosvásárhelyen (Kriterion, Bukarest, 1974)</ref>

Ami így jelenik meg:
Tolnai Lajos 1860-tól 1868-ig a Pesti Református Főgimnázium tanára, a frissen indult gimnázium egyik első tantestületi tagja.[1]

A szöveg végére ezt kell beilleszteni a szövegközi jegyzetek listázásához:
</references>

Ami így jelenik meg:

  1. Dávid Gyula: Tolnai Lajos Marosvásárhelyen (Kriterion, Bukarest, 1974)

Példa szócikk

A Reformátusok Lapja szócikkben a szerkesztés gombra kattintva láthatók a különféle formázások és hivatkozások, valamint a képkezelés működése.